Slik overlever du påskeferien med vettet i behold!

06.04.2017

0

Det er fort å gå i idyll-fellen når vi nå nærmer oss påskeferien. Alle uværsdager fra tidligere påskeferier er glemt, mens vi pakker ned appelsiner, solkrem og skismøring. Mentalt er det meldt solskinn fra skyfri himmel hele påsken, men vi vet jo innerst inn at slik blir det neppe. Det vil bli overskyet vær inn i mellom, kanskje til og med storm, når mor mener far kunne løsrevet seg fra iPad-en og hjulpet til med middagen. Mørke fronter vil stå steilt opp mot hverandre og det vil smelle hardt i dørkarmene, når far nekter tenåringsdatteren å melde seg på Paradise Hotel. Derfor har jeg utviklet ni fjellvettregler med retorisk vri, til deg som skal på påskeferie med familie eller venner. Enjoy - overlev - og kom tilbake med vettet i god behold!
 

1. Planlegg påsketuren og meld i fra når du går på do

En vellykket påskeferie starter alltid med god planlegging. Tenk gjennom alt som kan gå galt. Dårlig vær med storm i vindkastene bør du alltid være forberedt på, også innendørs. Hvem kan du forvente de sterkeste vindkulene fra og hva kan du si som roer stormen som er på vei? Her er stikkordene målgruppeanalyse og skreddersydd budskap som passer akkurat til den enkelte. Min far hadde en latterlig enkel som fungerte på meg som barn: “Se katten som henger i flaggstangen!”. Jeg var et spontant barn, og en slik enkel setning var nok til å spore meg av. Den fungerte derimot ikke like godt på min mor. Å brått skifte samtaleemne til noe alle er interessert i, som morgendagens vær, fungerer for mange. 

Så tenk igjennom før du drar på påskeferie hva som kan gå galt, hvilke stormer kan oppstå fra hvem, og forbered enkle budskap for å ta brodden av vindkastene før de når full storm.

Meld også i fra før du går på do. På hytta er det kanskje bare ett do, og det kan bli krevende hvis far insisterer på å opprettholde vanen med en halvtimes fred og ro på lokummet etter frokost, lunch og middag. Mitt tips er å melde krystallklart fra til familien om at “nå skal jeg på do og jeg blir der en stund”. Smarte barn vil da sprette opp fra iPads og iPhone og løpe på do. Dels fordi brus renner fort gjennom tarmsystemet, og dels fordi de vet doen vil være et uutholdelig sted også lenge etter at far er ferdig. 
 

2. Tilpass påskeferien etter evne og forhold

Det kan virke fristende å planlegge 10 dager med storfamilien på den lille familiehytta. Troen på den idylliske storfamilien henger igjen fra barndommen hos mange av oss. Realiteten er noe helt annet når du endelig sitter der i sofakroken. Dårlig vær ute fører raskt til dårlig stemning inne. Svigerfar som normalt er en hyggelig kar, begynner å bli slitsom, og barna - som du selvsagt elsker over alt på jord - plager vettet av deg. Derfor; tenk over hva du evner å tåle av tett samvær med de andre hyttebeboerne - og tenk over hvilke muligheter hytta gir for retrett hvis du trenger det.

Kanskje bør påskeferien reduseres til fire dager framfor ti?

Er du av den sterke verbale sorten, kan du i forkant av ferieturen ta en runde med alle og avklare forventninger. Er du av den mer tause sorten får du ta deg en tur ut når det blir for varmt inne.
 

3. Ta hensyn til de andres temperament

Vi er alle forskjellige. Noen elsker å være sammen med andre hele tiden. Andre må ha alenetid for å overleve en påskeferie. Ikke ta det personlig. Vi har bare forskjellige behov. Introverte kan ha behov for å trekke seg unna for en stund.

Det betyr ikke at de ikke liker deg eller ikke er glad i deg.

Ekstroverte har behov for selskap og er gjerne selskapets midtpunkt. Men det som er festelig på en hyggelig kveld, kan fort bli irriterende slitsomt i løpet av en ti-dagers påskeferie. Løsningen er å være tydelig i budskapet når du sier at “Nå syns jeg vi kan slappe litt av og bare se på tv”. Selv fikk jeg prate-forbud en hel kveld da jeg var på hyttetur med noen venninner. Jeg ble selvsagt snyte fornærmet, men de andre fikk en hyggelig kveld - og dagen etterpå var alt glemt.
 

4. Vær forberedt på misforståelser og kulde, selv på korte turer.

En misforsåelse kan oppstå allerede før dere rekker å sette dere i bilen. (“Hva? Tok ikke du med hyttenøkkelen???”). En god forholdsregel er å alltid være forberedt på å bli misforstått. Da er det lettere å motstå fristelsen til å bli irritert. Forsøk heller å tenke over hva du egentlig mener, og formuler dette på en kort, klar og konkret måte. Ikke si til 13-åringen at han skal “pakke bagen. Vær konkret om hva som MÅ være med av utstyr - ellers kan du takke deg selv om trusene ligger igjen hjemme. Ikke ta for gitt at kona tar med påske-egg til deg, selv om hun sier hun har tatt ansvaret for maten dere trenger. Øv deg på forhånd til å si hva du ønsker: “Jeg vil ha påske-egg i år, jeg også. Fylt med småsjokolade fra Nidar. Spesielt vil jeg ha Bamsemums, Rekrutt og Melkepletter i egget”.

Misforståelser har en tendens til å forpeste lufta og kan fort forårsake surt nedbør.

Reduser sannsynligheten for at dette kan skje ved å være kort, klar og konkret, og evt. ha forberedt noen gjennomtenkte setninger som kan ta brodden av stormen som er på vei (se kommunikasjonsvettregel nr. 1).
 

5. Ta med nødvendig utstyr for å hjelpe deg og andre

En god struktur er god å ha, når du skal kommunisere med andre. Det hjelper dem å følge tankene og resonnementene dine, og øker sjansen for at de forstår hva du mener. Ta med en blokk med blanke ark og tusjer i forskjellige farger. Noen gangen kan enkle skisser og modeller bidra til at mottaker oppfatter, forstår og husker det du sier. Feks. kan en enkel tegning av en godteriskål med et stort, rødt kryss over samt en urskive med den lange viseren opp og den korte ned, hjelpe både deg og syv-åringen til å forstå at det ikke skal spises godteri før kl. 18:00.

Et tips: Ta med en koffert med lås.

Der kan du parkere iPhone og iPads som beslaglegges som følge av dårlig oppførsel. Når alt annet er utprøvd, er dette en bankers trussel som kan påvirke selv den staeste tenåring. Frykt er som kjent et sterkt våpen i retorikken.
 

6. Velg trygge samtaleemner, gjenkjenn skredfarlige situasjoner og usikre områder før de eskalerer

Det er ikke alt vi skal snakke om, når vi er på påskeferie og skal ha det hyggelig. Selv om det irriterer deg grenseløst at hun aldri plukker opp håret i sluket, eller vender det “ikke-fullt-så-interessert-i-å-diskutere-likestilling-akkurat-nå”-døve øret til når du ber henne renske sluket selv, så er ikke påsketuren den rette tiden å ta opp dette med din kjære. Også i retorikken er “timing everything”. Et godt råd: Ta opp alt som irriterer deg tirsdag kveld FØR påskeferien. Få ut all gørr. Selv om helvete bryter løs, og is-tiden setter inn før midnatt, vil de neste tre dagene etterhvert lede til tøvær. Fredag kveld disker du opp med litt god mat og vin, begge har roet seg ned og er tilstrekkelig mørnet til å kunne ha en reflektert og nyansert samtale om emnet. Villigheten til å finne en brukbar løsning, evt. et kompromiss, er absolutt til stedet.

Krones denne kvelden med øm, retorisk forsonings-sex, har du garantert lagt den absolutt mest solide sålen for en smooth påskeferie med din kjære.

Bare husk å gjenta siste fase med jevne mellomrom for å ivareta effekten, selv om det kan være vanskelig å få til i en liten familiehytte med svigermor på naborommet. Da kan naboens forlatte utedo være et alternativ.
 

7. Bruk retoriske verktøy til å påvirke de andre

Du kan ikke redde påskeidyllen alene. Alle må bidra. Gjennom målgruppeanalysen (se pkt. 1) har du identifisert hva som er de andres svake punkt, hvilke behov de har og hva de ønsker å få ut av påskeferien. Dette kan du bruke for å påvirke dem til å gjøre det du vil - for å ivareta påskeferiens lune stemning. (Ja, jeg vet retorikk kan brukes til å manipulere folk, men det er den mørke siden av retorikken, jeg vil ikke anbefale deg å gå der).

Utarbeid gjennomtenkte argumenter som både appellerer til fornuften og følelsene.

Og er ikke det nok, appeller til “det gode” hos datteren din. “Du som er eldst i søskeflokken må hjelpe meg her”, ledsaget av et bedende hundeblikk. Det kan være det avgjørende argumentet som får 13-åringen til å reise seg (om enn med et sukk og et demonstrativt stønn"). Noen velger bestikkelser som verktøy for å påvirke barna, det vil jeg ikke anbefale. Da kan du fort havne i en kostbar, eskalerende spiral. Og skulle datteren din ikke la seg påvirke, får du bare reise deg og si at det er på tide å tømme utedoen, og at du må ha hjelp. Det vil selvsagt føre til uvær og muggen stemning, men dit dere skal, vil det jo lukte ille uansett. Så kan du i det minste kjenne litt på skadefryden mens dere står og spar, med møkk opp til knærne.
 

8. Vend i tide - det er ingen skam å snu

Denne regelen gjelder i høyeste grad også i retorikken. Det kan være fristende å slenge ut en sarkastisk kommentar når temperaturen stiger hos fruen, eller når poden svarer frekt på ditt hyggelig spørsmål, men mitt tips til deg er å holde kjeft. Ti stille. Gå om du må, ut en tur. Tell til 10. Går 10 runder rundt hytta. Hva som helst bare du vender om og går i stillhet. Det er heller ingen skam å la fruen og poden få det siste, grusomme ordet. “Great men has selvkontroll”. Si det til deg selv mens du trasker rundt hytta. Du kan også snu det andre kinnet til og si: “Selvsagt kjære, det har du helt rett i”, bare pass på at tonefall og kroppsspråk kommuniserer det samme. Her er det lett å bli avslørt som løgner.

Den er ingen skam å snu: “Selvsagt kjære, det har du helt rett i”


9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

En lang påskeferie vil tære på kreftene, særlig når den skal tilbringes med mange. Det er derfor viktig at du starter rolig og posisjonerer ut kreftene. Ikke bruk opp alle de smarte, avvæpnende setningene du forberedte under pkt. 1, i løpet av de første tre dagene. Legg ambisjonsnivået realistisk lavt, og søk heller ly hvis du merker du ikke har krefter til å være den positive kraften i en hytte som stadig utsettes for kraftige lynnedslag. Her har du flere valg. Du kan synke ned i godstolen med iPad-en i fanget og lydisolerende høretelefoner på ørene. Et tryggere sted er soverommet, godt under dynen, med påskegodt på nattbordet og iPaden opp på dynen.

Det aller tryggeste stedet er den forlatte utedoen til naboen.

Der vil ingen finne deg. Bare husk å sjekke om det er 4G-dekning på utedoen før du synker ned - klar for en salig, fredelig stund helt i ensomhet.

Så oppsummert: Vær forberedt på dårlig vær både inne og ute, ha med rikelig med retoriske verktøy som hjelper deg å være den positive kraften som berger påskeidyllen selv når stormen raser gjennom hytta, og søk ly på naboens forlatte utedo om alt håp er ute. 

Lykke til - og ha en riktig god, avslappende og fredfylt påske!
 

Anne Karin

Livet blir enklere når vi forstår hverandre. Del gjerne dette innlegget på sosiale medier, til glede og av omtanke for dine nærmeste. Bukker og takker på forhånd!