Tre viktige ting å vite om kunsten å lyve

31.08.2017

0

I følge professor Robert Feldman fra Universitetet i Massachusetts og forfatter av boken "The Liar in Your Life: The Way to Truthful Relationships," lyver vi i gjennomsnitt to til tre ganger for hvert tiende minutt i løpet av en samtale. Som regel er det små løgner som ikke har stor betydning, som feks. en overdrivelse av hvor flott det var på ferien, og små hvite løgner som fungerer som smurning i det sosiale samspillet. Andre løgner er større og langt mer alvorlige.

Men - hvis vi først skal lyve, er det greit å ha litt kompetanse om «Kunsten å lyve»:

 1. Vi skal selvsagt forsøke å holde oss til sannheten så mye som mulig. Særlig mennesker med makt og som nyter vår tillit, bør holde seg til sannheten til enhver tid, som feks. næringslivsledere, politikere og autoriteter som advokater, politi, lærere og leger. Det hviler et ekstra stort ansvar på disse menneskene. De er avhengig av vår tillit for å kunne gjøre jobben sin.

  Merkelig nok er det et par av disse gruppene vi oftes tar i å lyve. Voltaire spurte en gang: «Er politikk noe annet enn kunsten å lyve til rett tid?». Det er befriende når vi en sjelden gang opplever en politiker som evner å svare enkelt og rett fram på spørsmålet som blir stilt, framfor de som svarer ullent.

   
 2. Å gjøre det rette når du blitt tatt i å lyve. Refleksen er kanskje å fortsette å lyve, i håp om at du ror deg i land. I stedenfor kan det være at du graver din grav enda dypere. Løsningen er veldig enkel. Blir du tatt i å si en løgn, er det på tide å være 100% ærlig, og bare slå ut med hendene og si: «Vet du, du har helt rett. Beklager. Jeg var ikke helt sannferdig nå, fordi - må jeg dessverre innrømme - jeg ønsket å komme meg unna en litt kinki situasjon. Jeg syns dette er litt vanskelig, fordi …»
   
 3. Størst av alt er troverdigheten. Hvorfor er det viktig å innrømme at du løy, når det er så flaut? Vil du ikke risikere å miste all troverdighet, respekt og kanskje også relasjonen til den du snakker med? Kanskje, men sannsynligvis oppnår du det motsatte. Du har allerede blitt tatt i en løgn, troverdigheten din står ytterst på kanten av stupet, med respekten og relasjonen trippende rett bak. En ny løgn kan kanskje redde deg inn, men det er større sjans for at en ny løgn blir avslørt og at alt raser utfor stupet og du står strippet tilbake. 
   

Ubehagelig på kort sikt

Når du blir tatt i å lyve, da er det kun en ting som teller og det er å berge troverdigheten din. Å innrømme løgn vil kanskje oppleves som ubehagelig der og da, vedkommende du snakker med kan bli sint, vise avsky og misbilligelse, men de følelsene vil gå over. 
 

Godt på lang sikt

Spørsmålet er hva du ønsker vedkommende skal tenke, mene og føle om deg etterpå, når følelsene har roet seg. Å innrømme, ærlig og redelig, at du falt for fristelsen til å lyve, viser bare at du er et menneske. Det vil sannsynligvis bidra til å gjenopprette tilliten, du får større troverdighet og vedkommende vil sannsynligvis få større respekt for deg. Du kan også risikere å bli beundret, sett på som modig, fordi du turte å innrømme noe de aller fleste av oss ikke tør å gjøre. Det handler ikke om hvordan du har det der og da, det handler om hvordan du takler det, der og da.
 

Lykke til!

Anne Karin