Vidt forskjellige mennesker rundt julebordet

23.12.2017

0

Takk for året som har gått og jeg håper du får en fredfull og morsom jul med dine nære og kjære. #metoo har i året som har gått vist hvilken makt det er i ordet. Det gamle ordtaket "Å tie er gull, å tale er sølv" har vist seg å ikke være riktig. Personlig har jeg alltid tenkt at at verden vil bli et bedre sted om vi alle klarer å formulere våre tanker, meninger og ideer på en krystallklar måte, slik at folk rundt oss forstår oss.

George Lucas, skaperen av Star Wars, har sagt: "I was an introvert, had difficulty expressing myself so nobody could see the scale of my vision". Det kostet ham mye slit og søvnløse netter før Star Wars endelig ble presentert for sitt publikum, og en av verdens absolutt største kassasuksesser var et faktum. Slik er det mange av oss som opplever hverdagen, både på jobb og hjemme. Vi blir ikke forstått. Det er slitsomt, ineffektivt og frustrerende. Derfor brenner jeg for jobben min, fordi jeg tror vi får en bedre hverdag og finner bedre løsninger når vi forstår hverandre. 

I was an introvert, had difficulty expressing myself so nobody could see the scale of my vision.

Introvert, ekstrovert - vi mennesker er forskjellige. Nå som julen står for dør, kommer våre forskjeller ofte sterkere til syne. Kanskje er du den som ønsker å samle flest mulig rundt julebordet, samtidig som partneren din helst vil slappe av foran tv-en? Kanskje vil du bruke juledagene til endelig å bli ferdig med oppussingen, mens partneren din vil ut på ski? Kanskje vil du feire nyttårsaften stille og rolig bare med de nærmeste, mens partneren din helst vil på en skikkelig champagne-fest? Hvordan kan vi komme oss gjennom juleferien uten for mye krangling og uenighet? Det skal du få tips til nedenfor. 

Vi mennesker er unike, likevel så mente Jung at vi kan deles i to grupper; de introverte og de ekstroverte.

De lavmælte introverte

Det som kjennetegner de introverte er at de får energi av å være alene, mens de tappes for energi når de er sammen med andre. Det betyr ikke at de er usosiale og ikke liker å være sammen med andre, tvert om. De bare liker det i litt mindre doser enn de ekstroverte, og de foretrekker selskapet fra noen få nære framfor mange ukjente.

Kong Harald er i følge dronning Sonja typisk "flegmatisk"; varm introvert. Selv har Kong Harald sagt at en perfekt dag for ham er en dag i seilbåten på fjorden sammen med hans aller beste venner og en kasse øl. Han er en typisk "Grønn fredfull". Jeg ser ham sitter på Kongsseteren med hele familien rundt julebordet; humrende og småmorsom, men lar ellers de andre stå for mesteparten av praten.

En annen variant av den introverte er den "Blå perfeksjonisten". Det er hun som legger sjelen sin i forberedelsene når hun inviterer til juleselskap. Huset er skinnende rent, maten er perfekt og selvsagt er bordet perfekt pyntet. Ikke den minste detalj er overlatt til tilfeldighetene. Hun er en kjølig introvert, fokuserer mer på saken enn menneskene. Dessverre kan hun fort ende opp med å slite seg ut før gjestene kommer, skjønt det er det ingen som ser, for hun er en perfekt vertinne. Det er først når gjestene går at hun kollapser - og bruker resten av julen på å komme seg! Kanskje er Dronning Sonja en "blå perfeksjonist"?

De høylytte ekstroverte

De ekstroverte får energi av å være sammen med andre mennesker. De har en tendens til å dominere alle selskaper, snakker mest og gjerne med høy stemme. De elsker å fortelle historier, og kan faktisk ende opp med å bli den litt "slitsomme gjesten", hvis de ikke passer på. De er heller ikke så ivrige på å gå hjem, og kan sitte til langt på natt hvis de får lov.

En "Rød handlekraftig" er kjølig ekstrovert. Det vil si at han er den perfekte igangsetter, ivrig, engasjert og energisk som han er. Inviterer gjerne til selskap i jula, handler inn, rydder og gjør klart. Neste dag ser du ham ute på ski, langt foran barna som får klare seg så godt de kan selv. Han skal ha maksimalt ut av treningsøkta, ellers er det jo ingen vits! Jeg vet ikke for sikkert, men jeg ser for meg mange næringslivstopper her, halsende inn over skogen med ski på beina. Og ved julebordet er det de som spiser opp først og som sitter utålmodig og venter på at de andre skal bli ferdige ...

Den andre ekstroverte typen er den "Gule muntre" typen. Hun er den entusiastiske solstrålen på enhver fest. Omgjengelig og vennlig, alltid klar til å fortelle en inspirerende historie for alle som måtte trenge det. Hun inviterer også gjerne til fest, gjerne på nyttårsaften med et tema. Hun ønsker ofte at det skal skje noe hver dag i juleferien. Hun blir gjerne med på ski så lenge det også er sosialt og hyggelig. Kanskje varm kakao og noe godt å spise etterpå? Eller en tur i jacuzzien ute for de som er så heldige å ha det? Selv om Ari Behn er skilt fra sin kone, er jeg sikker på at han bidrar med en solid dose historier når han sitter ved julebordet hos Kongen og Dronningen. Eller kanskje han bare er trist som faen?

Så hvordan kan de introverte og ekstroverte leve godt og fredfylt side om side i julen?

Hemmeligheten er å kjenne til dine kjerneegenskaper, og ikke overbruke disse. Kjerneegenskaper er de egenskapene ved deg som kommer sterkest til uttrykk. Her kommer noen eksempler:

  1. Din kjerneegenskap er "Besluttsom". Overdrives denne kan du oppleves som påståelig eller overkjørende. Da må du trene på å lytte mer på andre, være mer spørrende og involverende, og være åpen for at andre også kan ha rett. Selv om du ønsker at juletreet skal pyntes akkurat sånn og slik, kan det være at familien blir lykkeligere når de også blir hørt og får være med og bestemme.

  2. Din kjerneegenskap er "Energisk". Overdrives denne kan du oppleves som slitsom. Da må du trene på å roe ned når du er sammen med andre som har mindre energi enn deg, eller ta 10 runder rundt huset med jevne mellomrom. Selv om du syns det er artig med et tettpakket program for hele juleferien, kan det være at familien din bare vil slappe av med iPad-en, TV-en eller ei bok en dag. Da må du la dem få lov til det. Husk, det er ferie ...

  3. Din kjerneegenskap er "Stødig". Overdrives denne kan du oppleves som kjedelig, satt. Da kan du trene på å være mer åpen for nye forslag i jula og si ja der du normalt ville sagt nei automatisk. Ja, dere pleier å spise julegrøt på formiddagen julaften, men det går sikkert bra om det erstattes med en liten italienskinspirert lunch.

  4. Din kjerneegenskap er å være "Økonomisk". Overdrives denne kan folk oppleve deg som gnien, gjerrig. Da kan du trene på å skille mellom når det er fornuftig å handle på tilbud og når det ikke er så viktig. Å kjøre byen rundt bare for å få 10% rabatt på en julegave gjør ikke alle glad, selv om det er selve lykken for deg.

Lykke er å få være seg selv, og bli elsket for den vi er. Likevel må vi ta hensyn til andre, forstå at våre nærmeste også har rett til å være seg selv. For at vi skal kunne fungere sammen, må vi forstå når vi utløser allergi hos andre, samtidig som vi er rause mot de vi er sammen med.

Raushet er et viktig stikkord i julen på flere måter. Kanskje skal årets julegave til oss selv være å trene på raushet? Jeg tror raushet gjør oss lykkeligere, sammen med takknemlighet og muligheten til å kunne være oss selv. Er vi rause mot andre, vil de kanskje være rause tilbake mot oss? 

Lykke til!

Anne Karin

HIlsen 4_3.001.jpeg