Før det kommer og biter deg i ballene

17.01.2018

0

Som ihuga håndball-fan er desember og januar høytid av flere årsaker. Det starter med damenes mesterskap i starten av desember, etterfulgt av deilig julaften og juleferie, før det hele rundes av med herrenes mesterskap. 

Men i år har høytiden blitt forstyrret av en kjedelig sak; spredningen av private bilder av Nora Mørk. Jeg trodde den saken var over for de fleste av oss, helt til den dukket opp igjen i går. Nora Mørk mener bildene er spredt blant utøverne på herrelandslaget.

Dette er ikke blitt benektet verken av håndballforbundet eller herrelandslaget, men hva slags spredning er det snakk om er litt uklart. Hvis jeg skal gjette er det noen som på landslaget som har fått bildene på sin telefon, og som har vist disse til de andre gutta i garderoben. Så har de snakket litt om dem, ledd litt og syntes det var spennende - en reaksjon jeg tror mange av oss kunne ha delt, uten at det dermed sagt er greit. 

Vi mennesker er fulle av feil, vi er spontane og i mesteparten av døgnet er den rasjonelle hjernehalvdelen i dvale og derfor gjøre vi slike ting. Det er ikke ondt ment, og først etterpå ser vi at vi ikke burde gjort det. 

Nå krever Nora Mørk en beklagelse fra håndballforbundet for deres måte å håndtere denne saken på. Håndballforbundet har gitt munnkurv til alle sine ansatte og kun en person, håndballpresident Kåre Geir Lio, får lov til å uttale seg om saken. Det sier noe om hvor eksplosiv denne saken er. Forbundet på sin side mener de har håndtert saken korrekt og at de ikke ser noen grunn til å komme med en beklagelse. Istedenfor krangler de på datoen de ble varslet.

Jeg kjenner ikke til alle sakens fakta og skal være forsiktig med å være bastant, men hvis jeg har forstått det riktig ønsker Mørk at herrelandslaget skal si unnskyld for at de har hatt det «morsomt og trivelig» på hennes bekostning. Mørk ønsker ikke at noen skal bli sparket fra landslaget. Mørk ønsker også en beklagelse fra forbundet for håndteringen av varslene hun har meldt inn. Og der står saken, som nå blusset opp midt under herrenes mesterskap til utøvernes store frustrasjon og fortvilelse.

Jeg må si jeg deler Mørk sin frustrasjon om håndteringen fra forbudet. Hvorfor er dette så vanskelig? Alt hun ber om er en unnskyldning.

Jeg tror forbundet har tenkt at «dette skal vi ikke plage gutta med nå før EM, vi får eventuelt ta det etterpå». Kanskje var de også redde for at de kunne komme krav om at noen av utøverne skulle settes ut av laget, om ikke fra Mørk selv så kanskje fra pressen, kommentatorer eller rett oss slett og "vanlige nordmenn". Kanskje de også håpet på at det ikke skulle skje noe mer om de bare ikke gjorde noe. Å feie problemer under teppet er en velkjent strategi, eller trenére saken til etter EM, som er en variant av samme strategi.

Målet til forbundet er selvsagt medalje i EM, helst gull. Det er forståelig at de ønsker at gutta skal få fokusere på å vinne kamper. 

Problemet er bare at det største målet av dem alle, uansett hvillen situasjon vi er i, er å være et godt, rettskaffent menneske. Og er du ikke det, vil slike saker som dette komme og bite deg i ballene når du minst ønsker det.

Min oppfordring til forbundet er derfor å komme med et krystallklart budskap:

  1. Få klarhet i fakta. Hva skjedde? Var det slik at gutta «bare» delte bildene i garderoben og kommenterte de, eller ble de også videresendt? Spredning er som kjent ulovlig og straks mer alvorlig. Dersom ingen av gutta har sett, kommentert eller videresendt - si det krystallklart ut. Rydd bort all tvil.
  2. Har gutta gjort noe de ikke skulle gjøre; send ut en krystallklar pressemelding hvor de sier unnskyld.
  3. Si unnskyld til Nora Mørk for at dette ikke ble håndtert med en gang. 

Dette er ikke vanskelig. Det krever bare litt mot og handlekraft.

PS! Gjør dette i dag, så vi alle kan få ro til å glede oss over resten av EM.
 

Grrrrr,
Anne Karin