Icenesatt kjendisdrama

21.09.2018

0

Så gikk Norge rett på - igjen. Her har vi trodd i flere dager, at stakkars Tone Jacobsen har vært på randen til sammenbrudd på grunn av en halvnaken Frank Løke i Borat-drakt. For all del, hun var sikkert forbannet. Men veien derfra til beskyldninger om seksuell trakassering og indignerte pekefingre om at «dette er familieunderholdning, stakkars barna.» - den er lang. For lang.

Hva var det som skjedde? Bryr vi oss egentlig? Vel, for de som bryr seg la oss ta en rask oppsummering:

  • Frank Løke vil sjokkere. Han vil danse i Borat-drakten. Tone Jacobsen sier nei. Alt dette stod på TV2s nettside dagen før stuntet ble gjennomført.
  • Frank Løke dukker likevel opp i Borat-drakten og de gjennomfører dansen, åpenbart mot Tone Jacobsens vilje.

Derfra og ut begynner det å bli litt tåkete. På nettet begynner artikler å teppelegge flatene med krasse beskyldninger mot Løke; Ego-trip, respektløst mot sin dansepartner og «Tone Jacobsen rett til krisehjelp». Den ene artikkelen etter den andre beskrev i dagene etterpå hvordan Tone Jacobsen opplevde dette sviket, så grusomt at hun nå vurderte time for time å trekke seg. Til slutt kom spikeren i kisten for Løke. Guri Idsø Viken skrev et innlegg hvor hun beskyldte Frank Løke for seksuell trakassering. I disse Metoo-tider, er det lite som får ledelsen i et firma til å skjelve mer enn et mulig søksmål om seksuell trakassering. På rekordtid ble Løke hevet ut av «Skal vi danse» og alt samarbeid med TV2 avsluttet. 

Jeg klarte ikke ikke å hisse meg opp over dette stuntet, noe jeg også ga uttrykk for på sosiale medier. Det burde jeg ikke gjort, for der ble jeg verbalt halshugget. Jeg ble beskyldt for å svikte mine feministiske idealer og «Ta deg en puddel» (hva nå enn det betyr, men det er sikkert ikke noe behagelig). Sjeldent har jeg følt meg mer alene, selv om det var flere som mente det samme som meg. Det var ingen tvil om hva flertallet mente og de mente det sterkt. Det å forsvare et hat-objekt - eller rettere sagt, ikke bli med i hylekoret, det koster. 


Så hvorfor i all verden gadd jeg å bry meg?

Fordi jeg luktet et iscenesatt kjendisdrama fra første stund. Nettopp fordi jeg er feminist, så er det en ting jeg misliker mer enn seksuell trakassering, voldtekt og kjønnsrelaterte overgrep, og det er falske anklager. Jeg misliker det intenst fordi falske anklager svekker troverdigheten til hun som kommer etterpå og som faktisk ble utsatt for et overgrep. Å hyle opp om seksuelle overgrep, det gjør du ikke med mindre det er sant. Folk ble forbannet fordi Løke ikke viste dansepartneren sin respekt. Jeg ble forbannet fordi Guri Idsø Viken påberopte seg retten til å vite hva sannheten var, uten å være en aktiv part i saken, og beskylde Frank Løke for seksuell trakassering bare fordi han stilte i Boratdrakt og partneren ble sint. I ettertid har selv Jacobsen presisert at hun aldri har beskyldt Løke for seksuell trakassering, og det er vel nesten hun som må få ha definisjonsmakten her og ikke Guri Idsø Viken.

 

... fordi falske anklager svekker troverdigheten til hun som kommer etterpå og som faktisk ble utsatt for et overgrep.

 

For all del, jeg skjønner at Tone Jacobsen ble forbannet. Hvem ville ikke det? Hun var treneren, hun var sjefen. Han trosset henne. Men det var ikke verre enn at de skværet opp dagen etterpå. På toppen av det skal hun visstnok ha rost Frank Løke for stuntet og sagt det var «genialt». Hun har riktignok ikke bekreftet at hun sa dette, men hun har heller ikke benektet det. Og nå beskylder hun ham for å manipulere henne. Selvfølgelig, dette må jo være utrolig pinlig for henne. I tillegg betaler TV2 henne selv om hun er ute av dansen. Og for TV2 er det nok best om Jacobsen fortsetter å spille et offer.

Så dette var et stunt som kom ut av kontroll. Løke undervurderte kvinners raseri når det kommer til menn generelt og nakne menn spesielt. Løke undervurderte menns frykt for å komme på kant med rasende kvinner. Løke undervurderte de kommersielle vurderingene til TV2s ledelse. For de satt helt stille - helt til Guri Idsø Vikens innlegg om seksuell trakassering kom. Da fikk de det travelt.

Normalt er jeg en naiv sjel, men kanskje takket være mine 5 år i markedsavdelingen til Se og Hør for noen år siden, kan jeg av og til gjennomskue et iscenesatt kjendisdrama når det kommer. Jeg har overhodet ikke sansen for Donald Trump, men er det ett ord vi må lære oss å forstå, så er det «Fake news». Kjendiser er avhengig av omtale for å leve som kjendiser. Norske kjendiser iscenesetter de mest merkeligste stunt for å komme på leppene til folk. Nå må vi slutte å hisse oss opp over sårede og sviktede kjendiser; for når vår emosjonelle temperatur stiger, synker det rasjonelle vettet. Det vet de (og politikerne). 

Og Frank Løke og Tone Jacobsen? De fikk seg forhåpentligvis en kraftig lærepenge. Du skal ikke kødde med sannheten. Det straffer seg. Heldigvis.

Ha en strålende fin dag videre!
 

Anne Karin