Kan ChatGPT skrive talen for deg? Jeg har svaret!

chatgpt retorikk tale Nov 09, 2023

 

I forrige uke spurte P4 sine lyttere om du kan bruke ChatGPT til å skrive talen din som du skal holde for en kollega? Vi kan tenke oss en kollega som skal slutte eller har bursdag.

Interessant tenkte jeg, og lurte på å i samme vending om jeg ChatGPT kan gjøre meg arbeidsledig.

Derfor bestemte jeg meg for å sjekke.

Nå skal du få to eksempler på en tale til en kollega som slutter, med min vurdering og konklusjon til slutt.

Her kommer tale nr. 1.

Kjære kollegaer,

I dag samles vi for å ære og hylle en ekstraordinær person, en kollega som har vært en uvurderlig del av vårt team, men som nå tar farvel med oss for å begynne på en ny reise. Det er med en blanding av glede og vemod at vi samles for å feire og takke vår kjære [Kollegas navn].

[Navn] har vært en inspirasjon for oss alle. Hennes/hans dedikasjon, profesjonalitet og evne til å skape et positivt arbeidsmiljø har vært bemerkelsesverdig. Vi kan alle vitne om den lidenskapen og engasjementet hun/han har lagt inn i alt hun/han har gjort her hos oss. Hennes/hans bidrag har vært uvurderlig, og hennes/hans fravær vil virkelig merkes.

Ikke bare har [Navn] vært en pålitelig kollega, men også en venn. Hun/han har alltid vært der for å lytte, gi råd og støtte oss i våre utfordringer. Hennes/hans evne til å skape samhørighet og sørge for et positivt miljø har vært enestående. Vi vil virkelig savne hennes/hans smittende latter og positive holdning som har lyst opp våre dager her på arbeidsplassen.

Hennes/hans profesjonalitet og dyktighet har vært en kilde til inspirasjon for oss alle. [Navn] har vist oss hvordan man kan håndtere selv de mest krevende situasjoner med verdighet, ro og klokskap. Hun/han har vært et forbilde når det gjelder å oppnå resultater og samtidig opprettholde et balansert liv.

Mens vi er triste for å miste [Navn] her hos oss, er vi også spente på hennes/hans nye eventyr. Vi er sikre på at hun/han vil skinne uansett hvor hun/han går, og hennes/hans fremtid vil være like strålende som hennes/hans fortid hos oss.

Takk, [Navn], for ditt enestående bidrag, din vennlighet og ditt engasjement. Du har etterlatt et uutslettelig inntrykk i våre hjerter og vårt arbeidsmiljø. Du vil alltid være en del av denne familien her hos oss, og vi ønsker deg all lykke til i din fremtidige karriere. Du vil bli dypt savnet, men dine erfaringer og ditt positive avtrykk vil alltid være med oss.

Vi takker deg og ønsker deg lykke til på din nye reise!

Takk.

 
Her kommer tale nr. 2:

Kjære alle sammen,

I dag samles vi for å ære og gi anerkjennelse til en helt enestående person som har vært mer enn bare en kollega for oss. Vi samles for å takke og hylle [Kollegas navn] for hennes eksepsjonelle bidrag og uerstattelige innvirkning her hos oss.

Det er umulig å beskrive hvor betydningsfull [Navn] har vært for oss alle. Fra det øyeblikket jeg først møtte henne, ble jeg overveldet av hennes vilje, engasjement og vilje til å hjelpe. Hun har en unik evne til å se løsninger der andre ser bare problemer. Jeg vil aldri glemme den gangen hun trådte til og reddet et prosjekt fra å feile, og hennes analytiske ferdigheter fant svakhetene som vi overså, og dermed sikret suksessen til hele prosjektet.

Men [Navn] er ikke bare en profesjonell ekspert. Hun har også vært en støtte gjennom mine personlige prøvelser. Da jeg gikk gjennom en vanskelig skilsmisse, var det hun som trådte til, ga meg den varme og støtten jeg trengte og hjalp meg med alt det praktiske i å starte på nytt. Hennes skulder har vært min trygge havn i stormen.

Hun har en unik evne til å blande alvor og moro. Alltid klar for å sette stemningen med en gitar, og få oss til å synge med på alt fra DDE til Postgirobygget, og selvfølgelig, Bettan Andreassen. Hennes karisma og sprudlende personlighet har virkelig lyset opp våre dager.

Som kollega har hun vært eksepsjonell. Hennes nøyaktighet og pålitelighet har vært en kilde til trygghet for oss alle. Selv om hennes perfeksjonisme kan virke litt overveldende til tider, har vi alle forstått at det er denne egenskapen som har reddet oss fra feil og misforståelser.

Nå som [Navn] går videre til å bekle rollen som Finansdirektør, er det med en blanding av stolthet og sorg at vi sier farvel. Vi vil virkelig savne hennes bidrag, hennes varme og hennes profesjonalitet. Men samtidig er vi fulle av glede og optimisme for hennes fremtidige suksess.

Takk, [Navn], for alt du har gjort for oss. Du vil bli dypt savnet, men vi ønsker deg lykke til i din nye rolle. Bank 1 har virkelig fått en stjerne, og vi vet at du vil skinne like sterkt der som du har gjort her hos oss.

Takk.

_____/////____

Så, hva mener du?

Gjør ChatGPT en god jobb?

Min konklusjon: Tja ...

Den første talen ble laget på null informasjon fra meg. Jeg ba ChatGPT kun om å skrive en tale til en kollega som skulle slutte. Resultatet ble en tale som var full av klisjeer og karakteristikker som kan treffe eller bomme fullstendig. 

Det er åpenbart at ChatGPT ikke kan trylle. ChatGPT trenger MER INFORMASJON.

Derfor, til tale nr. 2 ga jeg mer utfyllende beskrivelse om "min kollega":

Skriv en tale på 400 ord på norsk, som er til min kollega som skal slutte. Hun er helt fantastisk. Den første gangen jeg møtte henne, hjalp hun meg med å ferdigstille et prosjekt som holdt på å feile. Hun fant svakhetene og reddet hele prosjektet. Da jeg ble skilt, var det hun som hjalp meg gjennom de tungene månedene, og ikke minst, hjalp meg å få på plass alt det praktiske med å starte opp livet på nytt alene. Hun har en sterk og varm skulder å lene seg på. Men hun er ikke bare din beste venn i tunge tider, hun er også et fyrverkeri på fest. Alltid klar til å ta frem gitaren og dra i gang en allsang med musikk i fra både DDE, Postgirobygget og ikke minst, Bettan Andreassen. Som kollega er hun særdeles grundig, du kan alltid stole på henne og hun stiller alltid opp for deg. Hun kan være vel pirkete noen ganger, noe som kan være litt slitsomt når grundigheten hennes tipper over, men det kan jeg leve med siden hun redder meg fra å gjøre feil. Nå som hun slutter, kommer jeg til å savne henne stort. Men mest av alt unner jeg henne å ta steget opp til rollen som Finansdirektør. Det er en rolle hun kommer til å bekle med stor autoritet og troverdighet, og Bank 1 kommer til å nyte godt av hennes tjenester.

Når du gir ChatGPT grundig informasjon som feks. egenskaper og små anekdoter, klarer ChatGPT å pakke dette inn i en tale. Men spørsmålet er jo da, har jeg ikke allerede skrevet 90% av talen?

I tillegg syns jeg ChatGPT har et vel svulstig språk for min smak - men det er min preferanse.

I tillegg må selvsagt talen gjennomleses og alle feil rettes opp. Det var litt av hvert å rette opp her. 

Derfor er min konklusjon Tja …

Hvis du har en ide om hva du ønsker talen skal inneholde og du mater dette inn i ChatGPT, og du har tid til å lese gjennom og korrigere feil og svulstig språk - da kan kanskje ChatGPT være et nyttig verktøy for deg.

Alternativt kan du bare skrive talen selv. Å kunne retorikk gir deg tilgang på en rekke strukturer som gjør jobben enkel.

Selv brukte jeg 3 minutter på å skrive talen til sønnen min da han ble konfirmert. Jeg hadde "alt i hodet", men det var selvsagt alt for mye. Men takket være et stikkordsmanus (et skjema som inneholder delene i en 5-punkts tale) fra retorikkurset, kunne jeg skrive ned det jeg ønsket å si i dette A4-skjemaet, og samtidig bli presset til å velge bort halvparten av det jeg ønsket å si (noe både konfirmanten og gjestene ville sette pris på). 

Og her skal du få en struktur fra meg, som jeg har brukt flere ganger når jeg holder taler på sparket:

Fortid: Fortell tre historier om jubilanten, helst både morsom og rørende.

Nåtid: Fortell om tre gode egenskaper om jubilanten, pluss ev. en liten karakterbrist som jubilanten har (fremført med glimt i øyet)

Framtid: Ønsk jubilanten lykke til med et håp for framtiden.

Voilà - talen er ferdig, uten ChatGPT. 😊

Lykke til!

Få med deg våre praktiske og effektive tips til bedre kommunikasjon og samarbeid!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg våre tips innen retorikk & kommunikasjon, presentasjonsteknikk, relasjonsbygging og møteledelse.

Vi deler ikke din kontaktinformasjon med tredjepart og du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.
Jeg vil melde meg på nyhetsbrevet
Close

50% Complete

Få gratis tips rett i mailboksen!

Motta vårt nyhetsbrev og du vil få gratis tips og inspirasjon til hvordan du kan kommunisere og samarbeide bedre med de rundt deg, slik at dere finner bedre løsninger og får en morsommere arbeidsdag!