Når håndteringen blir krisen

kriseledelse retorikk Sep 20, 2023

Høyre ønsket å både spise kaken og beholde den. De visste de hadde et stort problem, men skulle vinne valget og samtidig ivareta Erna Solberg sitt omdømme.
Valget vant de, men når mange stiller spørsmål ved selve valgets gyldighet må seieren smake vondt.  Å sitte på eksplosiv informasjon til etter valgdagen er både uetisk, umoralsk og uærlig. Et eksempel på hvor ille det kan gå når verdier ikke styrer krisehåndteringen.


Avsløringene i E24 om Sindre Finnes aksjehandler forteller om en mann som bevisst overså alvoret i advarselen han fikk fra Statsministerens kontor i 2013 om at kortsiktig aksjehandel ville få betydning for Erna Solbergs habilitet. Tross dette førte han tilsynelatende sin kone bak lyset. Det er imidlertid ikke Sindre Finnes vi er mest bekymret for. Det får Økokrim ta seg av. Vi er mer bekymret for Høyres håndtering av skandalen.

E24 skrev allerede 31. august om Finnes aksjehandling mens Solberg var statsminister. Dagen etterpå spurte E24 Finnes om en fullstendig oversikt over alle hans aksjehandler i perioden hun var statsminister.

Erna Solberg fikk selv en «dårlig følelse» og ba ektemannen om å lage en oversikt over alle transaksjonene, noe hun opplyste om fredag 8. september.

Vi er mer bekymret for Høyres håndtering av skandalen.


Denne listen ble først offentliggjort fredag 15. september. Altså to uker etter E24s etterspørsel, og tilfeldigvis – eller ikke så tilfeldig – etter valgdagen 11. september.

Det tar ikke 2 uker å fremskaffe en slik oversikt over aksjehandler. Det tar kanskje en time eller to, ifølge Robert Næss, investeringsdirektør og forvalter i Nordea (vg.no 16. september kl. 18.35)

Fredag 15. september måtte Erna Solberg innrømme at ektemannen hadde løyet for henne. Men et langt mer interessant spørsmål er: Hvor mye visste Erna Solberg og Høyre FØR valgdagen? Unnlot de med vilje å få frem oversikten? Holdt de tilbake informasjon for å sikre Høyre et bedre valgresultat?

Det er lite som tyder på at Høyre ikke visste om omfanget av Finnes sine aksjehandler, med mindre de aktivt ba ham om ikke å fremskaffe denne informasjonen før etter valget.

Holdt de tilbake informasjon for å sikre Høyre et bedre valgresultat?


Det vi står igjen med er at Norges nå største parti og kanskje neste statsminister, sannsynligvis med vilje holdt tilbake informasjon for at det ikke skulle påvirke valget. Machiavelli ville vært stolt, men kostnaden for partiets omdømme kan bli høy.

 

Hva var så formålet med pressekonferansen?

Erna Solbergs troverdighet stod på spill. Ved å kaste ektemannen under bussen, kunne tilliten bestå. Det er her vi mener Høyres strategi og krisehåndtering ble feil. De ville både vinne valget og ivareta partilederens troverdighet.

Dessverre for Høyre har Norge en oppegående befolkning. Mange stusser på tidspunktet listen offentliggjøres. At Høyre og Erna Solberg forsøker å lure oss til å tro at denne først var mulig tilgjengelig etter valgdagen, er det få som kjøper.

En langt mer troverdig krisehåndtering ville etter vårt syn vært å legge alle kortene på bordet med en gang E24 spurte Finnes om listen 1. september. Allerede dagen etter burde listen blitt publisert og Erna Solberg burde gjennomført sin pressekonferanse.

Når målet er å redde troverdigheten din er det kritisk viktig å komme raskt på banen med en uttalelse. Dette er ikke vanskelig når målet ditt er å ivareta troverdigheten og integriteten din. Da holder det å være ærlig og åpen. Det er først når du ønsker å skjule noe at du trenger tid til å koke sammen et narrativ til din fordel.

Selvsagt kommer ærlighet med en pris. Men Solberg og Høyre kunne stått rakrygget i stormen og visst med sikkerhet at de hadde tatt det rette valget fremfor minste motstands vei. Valget om ærlighet kunne ha kostet dem noen lokale ordførerkjeder. Kostnaden ved den valgte strategien, hvor de ofret både partiets og lederens integritet og troverdighet, kommer med en langt høyere prislapp.

Dette er ikke vanskelig når målet ditt er å ivareta troverdigheten og integriteten din. Da holder det å være ærlig og åpen.


Selv om verdier som Ærlighet, Ansvar eller Åpenhet er fraværende i Høyres styrende dokumenter slår de fast i sine etiske retningslinjer at "Ledere har et spesielt ansvar, både hva angår å skape en kultur for åpenhet og hva angår egen oppførsel. Lokal, regional og sentral partiledelse tar i bruk sunn fornuft, utøver lederskap og håndterer saker som er i sin spede begynnelse".

En leder måles på evne og vilje til å bære ansvaret for helheten og å stille størst krav til seg selv, mens en politiker måles på dyktighet i spillet og dyktighet i å skyve ansvaret fra seg og over på andre.

Derfor kan det diskuteres hvorvidt politikk er ledelse, men uansett lever politikere av troverdighet og integritet. Uten ansvar og åpenhet bidrar de, for å låne Janne Haaland Matlarys ord, til «Demokratiets langsomme død». Dette gjelder spesielt en partileder og statsministerkandidat.


Konklusjon: Ærlighet foran maktspill er mest lønnsomt på sikt

Vi mener derfor at Høyre som parti ville kommet langt bedre ut av situasjonen om de hadde valgt åpenhet og ærlighet som strategi, selv om det ville betydd farvel til Erna Solberg som leder og muligens noen ordførerkjedyr rundt om i landet. Men partiet Høyre ville stått rakrygget og sterk, vel vitende om at de tok det rette valget og ikke det enkle valget, noe vi mener de ville tjent stort på ved neste Stortingsvalg og videre inn i fremtiden.

Vi håper Høyre tar seg tid til å evaluere denne krisehåndteringen, som vi mener står til stryk. 

Men partiet Høyre ville stått rakrygget og sterk, vel vitende om at de tok det rette valget og ikke det enkle valget, noe vi mener de ville tjent stort på ved neste Stortingsvalg og videre inn i framtiden.

 

Koldbotn/Asker 17. september 2023

Robert Mood og Anne Karin Nordskag

Robert Mood er Generalløytnant (p), tidligere president i Røde Kors og leder for FN-oppdrag i Midtøsten. Han jobber i dag som lederutvikler og har skrevet to bestselgere "ANSVAR - ledelse er ingen popularitetskonkurranse" og "Kunsten å stå opp om morgenen - 10 råd for livet". Han har et kommersielt samarbeid med Krystallklart budskap innen lederutvikling og topplederkurs innen krisehåndtering.

 

Få med deg våre praktiske og effektive tips til bedre kommunikasjon og samarbeid!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg våre tips innen retorikk & kommunikasjon, presentasjonsteknikk, relasjonsbygging og møteledelse.

Vi deler ikke din kontaktinformasjon med tredjepart og du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.
Jeg vil melde meg på nyhetsbrevet
Close

50% Complete

Få gratis tips rett i mailboksen!

Motta vårt nyhetsbrev og du vil få gratis tips og inspirasjon til hvordan du kan kommunisere og samarbeide bedre med de rundt deg, slik at dere finner bedre løsninger og får en morsommere arbeidsdag!